Hvordan du kan bruke profiler, sider og grupper for å få nye venner via Facebook
La oss si at du ønsker å bruke Facebook for å få et mer sosialt liv.
Det er i så fall et klokt valg, for Facebook er faktisk verdens største sosiale medium. Ifølge wikipedia.no har Facebook hele 1,7 milliarder brukere på verdensbasis. [Lest 30.08.2020.]
Det er også lite smitte der så lenge du har god virusbeskyttelse. 😉
Hvor kan du ellers finne så mange mennesker (uten virus) på ett sted?
Men for at du skal finne det du ønsker på denne fantastiske plattformen, må du vite litt om funksjonene og mulighetene Facebook har.
Blant annet er det viktig å vite litt om hva en privat profil, Facebook-side og Facebook-gruppe er.
Facebook er både et sted og et verktøy
Som du sikkert har hørt før, så er riktig verktøy halve jobben – brukt på riktig måte vel og merke.
— Hvordan bruker jeg Facebook på riktig måte, da? spør du kanskje. Og det er ikke så rart om du lurer på det.
Når du vet forskjellen på profiler, sider og grupper, er det lettere å vite hva som passer for deg når du skal bli mer sosial på Facebook.
I tillegg handler det også om engasjement og nysgjerrighet. Du må gjerne være “gratispassasjer”, men det får du lite igjen for. Er du aktiv derimot, blir saken en helt annen.
Flere tips til hvordan du kan få en mer sosial og spennende Facebook får du i dette innlegget.
Hva er forskjellen på en personlig profil, side og gruppe?
Facebook-profil
På Facebook er en profil den kontoen du har som privatperson. Her kan du legge ut bildet ditt og informasjon om hvem du er og hva du er interessert i. Det kan du gjøre ved hjelp av ulike funksjoner i profilen, men også i form av tekst, bilder og video.
Det er denne profilen du bruker når du gjør noe på Facebook, for eksempel kommenterer andres poster, liker og følger en side eller melder deg inn i en gruppe.
Les også: Slik lager du en trygg og mer personlig profil på Facebook
Facebook-side
Sider blir brukt av bloggere, forfattere, artister, offentlige personer, bedrifter, organisasjoner o.l. De bruker sidene sine for å komme i kontakt med lesere, tilhengere, medlemmer, kunder osv.
For å kunne opprette en side på Facebook, må du først ha en profil.
Når du liker og/eller følger en side, kan du se noen av oppdateringene fra siden i nyhetsfeeden din.
Vær oppmerksom på at sider ikke lenger er særlig prioritert av Facebook. Innholdet vises derfor ikke til like mange som før.
Hvis det er en Facebook-side du er interessert i, så lik og følg den. Men i tillegg bør du stikke innom med jevne mellomrom for å holde deg oppdatert.
I stedet for å sitte passivt og vente på å få moroa servert, må du selv oppsøke og ta det du vil ha.
Les også: Nettvenner er som andre venner - og noen ganger bedre
Folk som har Facebook-sider deler som regel informasjon om det de skriver om eller holder på med. De deler også nyheter, tips og råd, arrangementer og noen ganger gratis kurs eller konserter.
Jeg har laget en side på Facebook for bloggen min, Fortell det til Ovanda. Klikk på denne lenken, så kan du ta en kikk på den.
Der deler jeg tips og råd om hvordan du kan bruke internett og sosiale medier til å finne nye aktiviteter og venner. Jeg spør også om det er noe du lurer på eller vil vite mer om.
Les også: Hvordan du kan finne nye venner på sosiale nettsider
Gruppe
En Facebook-gruppe kan opprettes for hva som helst, og alle som har en profil kan opprette grupper.
Grupper blir brukt av personer som har en felles interesse, for eksempel fluefiske, Nei til bompenger, ønske om å finne nye venner eller lære et nytt språk osv. Her er det bare fantasien som setter grenser.
Det kan også være for spesielle anledninger som et slektstreff, en fest eller en felles reise.
Jeg er medlem av en gruppe som heter Kusinetreff. Vi er 2 søstre x 4, altså 8 voksne damer som enten er kusiner eller søstre, og som forsøker å møtes én gang i året. Da bruker vi en Facebook- gruppa til å planlegge, kommunisere og dele bilder,
Jeg har også laget en gruppe for etterkommerne etter farmoren min. Der deler jeg gamle bilder og informasjon om gamle aner som jeg har funnet i digitalarkivet.no. På den måten kan historier og bilder deles videre til den yngre generasjonen.
Etter at du har meldt deg inn i en gruppe, vil du begynne å se innhold fra gruppa i nyhetsoppdateringen din.
Du ser mer av innholdet fra en gruppe enn fra en side. Det er fordi Facebook ser at grupper engasjerer mer enn sider. Og Facebook ønsker å gi deg det du vil ha.
Men også i grupper er det smart å stikke innom for å forsikre deg om at du ikke går glipp av noe.
I forbindelse med Fortell det til Ovanda, har jeg opprettet en gruppe for voksne som ønsker å lære hvordan de kan bruke internett og sosiale medier til å finne nye venner og aktiviteter. Gruppa heter Vennskap og sosiale medier, og du kan melde deg inn ved å trykke på denne lenken. Du er velkommen!
Fortell hvem du er og hva du liker
Men for å oppnå det du vil med Facebook, må det noe mer til enn å vite forskjellen på profiler, sider og grupper:
Engasjement!
Du må være aktiv, og det er det to grunner til:
Du må fortelle Facebook hva du liker og vil ha mer av, slik at hun vet hva hun skal gi deg.
Du får ikke et mer sosialt liv uten å vise hvem du er og hva du synes om ting.
Du må gjøre deg synlig og tilgjengelig for andre, slik at det er mulig for nye venner å finne deg.
Det aller viktigste på Facebook er derfor å engasjere seg. Det betyr å like, kommentere, spørre, svare på spørsmål, fortelle osv. Da viser du deg som et positivt og hyggelig menneske som er interessert i andre. Samtidig som Facebook også får en idé om hva du liker.
Hvem liker ikke positive og hyggelige mennesker?
Hvis du bare skroller i nyhetsfeeden, er du en kikker uten engasjement. Det kan være både underholdende og informativt, men ikke veldig effektivt hvis du for eksempel ønsker å finnen nye venner og aktiviteter.
Les også: 7 måter du kan finne nye venner på Facebook
Hva passer for deg - Facebook-side eller Facebook-gruppe?
På den ene siden må du tenke på hva du trenger. Og det avhenger av om du har en bedrift e.l. du ønsker å gjøre mer synlig. I så fall kan du velge å lage en side.
Hvis du heller ønsker å skape et forum hvor du og dine likesinnede kan diskutere og dele tips og råd, kan du opprette en gruppe.
På den andre siden har du hvordan og hvor du ønsker å delta og engasjere deg. Både sider og grupper på Facebook kan være morsomme, sosiale og lærerike. Men det er noen vesentlige forskjeller:
Facebook-sider kan du like og følge. Innholdet der er offentlig og kan leses av alle.
En Facebook-side er dessuten opprettet for en bedrift e.l. og tar utgangspunkt i bedriftens behov.
Grupper er noe du melder deg inn i. Innholdet i grupper er det bare gruppemedlemmene som ser. Det er altså tryggere å dele personlig informasjon i en gruppe enn på en side.
En Facebook-gruppe er laget for medlemmene av gruppa og legger vekt på hva som er interessant og nyttig for medlemmene.
Hva passer for deg? Kunne du tenke deg å opprette og drifte en Facebook-gruppe selv?
I neste innlegg får du vite mer om funksjoner og muligheter på Facebook, blant annet nyhetsfeed, emoji, og GIF. Dette er også viktige elementer når det gjelder å få det du vil ha på Facebook.
Kjenner du noen som kan ha nytte av dette innlegget? Takk for at du liker og deler! 🌺
I Ovandas inspirasjonshefte får du en nyttig og morsom oversikt over tips sakset fra mange forskjellige blogginnlegg. Perfekt for alle som vil ha nye venner eller finne en ny aktivitet.
Visste du at Fortell det til Ovanda også er på Facebook? Det er veldig hyggelig om du liker og følger siden.
Eller enda bedre: Meld deg inn i Facebook-gruppa Vennskap og sosiale medier her. Der lærer du mer om hvordan du kan bruke internett og sosiale medier til å finne de riktige vennene og aktivitetene for deg.
Under menyen (tre streker) øverst til venstre på PC og nederst til venstre på mobil ligger det flere innlegg og venter på deg.
Du kan også følge Fortell det til Ovanda på Bloglovin.
Kilder: