Et større sosialt nettverk vil gi deg de beste vennene
I voksen alder får vi ofte mer tid til oss selv (endelig!), og mange savner etter hvert et mer sosialt og aktivt liv. Noen ønsker seg vennskap med nærhet og fortrolige samtaler. Noen trenger flere gode venner de kan diskutere og oppleve ting sammen med. Mens andre vil ha et større sosialt nettverk med masse ståk og leven.
Behovene og ønskene våre er forskjellige. Men uansett hva du trenger av venner, så er nettverksbygging en smart start. I sosiale nettverk får du anledning til å la gode vennskap utvikle seg over tid. I større grupper er det også enklere å trekke seg unna hvis det er noen du ikke kommer godt overens med.
Ikke let etter en bestevenn!
Det mange dessverre gjør er å lete etter den ene gode bestevennen, og det er ikke så rart. I den digitale verden vi lever, så trenger vi nærhet og fortrolighet. Men å tro at det plutselig skal dukke opp nye venner som passer som hånd i hanske, er å være litt vel optimistisk.
Både du og jeg har levd så lenge nå at vi har sluttet å tro på mirakler! Enig?
Ikke misforstå, jeg er sikker på at det finnes mange «perfekte» venner for oss alle. Uansett hvem du er, eller hva du liker å holde på med. Men jeg har ikke tro på at å søke etter den ene gode vennen er veien å gå. For hvor skal du begynne å lete, og vet du egentlig hva du skal lete etter?
Før jeg fortsetter vil jeg også si at ønsker ikke gir deg noe som helst. Det må handling til hvis du skal få det du ønsker deg, uansett hva det er.
I stedet for å lete etter en eller et par gode venner, må du åpne døra for et større nettverk først. Det er i dette nettverket du kan finne de beste vennene for deg.
En ting som bidrar til at mange voksne synes at det er vanskelig å få nye venner, er at mye har forandret seg de siste tiårene. I dag er det andre måter og andre steder å finne venner enn da vi var yngre. Vi vet ikke lenger hvor folk er eller hvordan vi kan få kontakt med dem.
I tillegg vil vi ikke at andre skal oppdage at vi synes livet er litt innholdsløst. Det kan være vanskelig nok å innrømme for seg selv at man føler seg ensom. Og du vil i alle fall ikke at andre skal vite om det.
Lesetips: 7 gode grunner til at du ikke er åpen om at du trenger nye venner
Hva er et sosialt nettverk?
Heller ikke nettverk er det det en gang var. I dag snakker vi om (minst) to typer sosiale nettverk, fysiske og digitale.
Fysiske sosiale nettverk
I et fysisk sosialt nettverk inngår blant annet familie, venner, kollegaer og naboer. Noen treffer vi ofte, mens det er andre vi treffer med ujevne mellomrom.
Felles for disse nettverkene er at de består av mennesker vi treffer fysisk. Og så holder vi som regel kontakten på andre måter mellom hver gang vi ser hverandre.
Digitale sosiale nettverk
Digitale sosiale nettverk er et samlingspunkt på internett med grupper av mennesker som har felles interesser eller verdier. Det kan for eksempel være hobbyfotografer på Instagram eller en Facebook-gruppe for nettbasert yoga. Dataspill er også et godt eksempel på digitale sosiale nettverk.
Hvor mange slike nettverk er du allerede med i?
Selv har jeg fått et større digitalt sosialt nettverk etter at jeg fant andre bloggere og businessbyggere på nett. Jeg er medlem av flere Facebook-grupper og også et par medlemsportaler. Der kan vi diskutere ulike problemstiller og støtte og hjelpe hverandre.
Selv om deltakerne i digitale nettverk aldri har truffet hverandre fysisk, føler vi tilhørighet og fellesskap gjennom kontakten vi har i nettverket. Følelsen av å høre til blir sterkere jo mer vi deler og jo lenger kontakten varer.
Å ha bare digital kontakt er som regel ikke nok for noen av oss. Det vi ønsker og trenger er å treffe folk ansikt til ansikt. Vi ønsker å se hverandre og snakke sammen. Men digital kontakt er en god måte å opprettholde kontakten og gi og få oppmuntring og støtte når vi ikke kan møtes fysisk.
Digital kontakt kan være alt fra e-post og tekstmeldinger til sosiale medier som Facebook, Messenger, Instagram, Snapchat, dataspill, diskusjonsforum osv.
Både fysiske og digitale sosiale nettverk kan forebygge ensomhet og psykiske lidelser.
Lesetips: Få bedre selvfølelse og de beste vennene med en personlig CV
Slik bygger du et sosialt nettverk
Det er lettere å utvikle vennskap med folk vi har noe til felles med, og det er lettere å utvikle vennskap når vi gjør noe sammen. Derfor er det smart å ta utgangspunkt i noe du liker å holde på med, og så finne andre som liker det samme.
På basis av dette har jeg utviklet Ovandas metode for å finne de rette vennene. Denne metoden består av 4 enkle trinn:
Bestem deg for en aktivitet eller to.
Finn ut hvor denne aktiviteten foregår.
Oppsøk stedet, enten det er fysisk eller digitalt.
Engasjer deg i det som skjer og ta kontakt med andre.
Selv om du deler en interesse med noen, så er det ikke dermed sagt at dere liker hverandre eller passer sammen som venner. Men du legger til rette for at det kan utvikle seg nye vennskap når du treffer flere mennesker.
Lesetips: 8 kategorier som gjør det lettere å velge en ny aktivitet
Du kan gjerne være del av flere nettverk også. Da treffer du ulike typer menneske og kan få ulike typer venner.
Det tar tid å utvikle vennskap, og du vil ikke nødvendigvis oppdage hvem som kan bli nye, gode venner med en gang.
Derfor er det bra å ha et åpent sinn, vise interesse for andre, snakke med folk, vise hvem du er osv. uten å tenke «kan dette være den rette vennen for meg?» Tenk i stedet at du skal bygge et nettverk og skape relasjoner. Det gjør du best ved å gjøre deg synlig og tilgjengelig.
De beste vennene finner du i det sosiale nettverket ditt
De beste vennene for deg er de du liker og har noe til felles med. Og som liker deg også. Det siste er vel så viktig, for du vil jo bli satt pris på sånn som du er og slippe å spille et spill for å bli godtatt.
Det er litt mer uforpliktende å være en del av en gjeng eller gruppe. Da får du anledning til å bli bedre kjent med folk før relasjonen eventuelt utvikler seg til et nærere vennskap.
I et sosialt nettverk er det lettere å foreslå å gjøre noe mer samme, fordi dere har noe felles og kjenner hverandre litt fra før.
Hvis du synes det høres kjedelig og ensformig ut med bare venner med de samme interessene, så vil jeg si at du kommer ikke til å finne «klonen» din. Selv om dere har noe felles, er dere ikke helt like.
Lesetips: Derfor er det bra å ha flere venner i voksen alder
I begynnelsen av et vennskap er vi opptatt av alt vi har felles. Men etter hvert som vennskapet utvikler seg, oppdager vi alt det nye som vi har å tilføre hverandre. Det tar tid å utvikle vennskap, det handler blant annet om tillit. Derfor er det viktig å være litt tålmodig.
Enten du ønsker deg en bestevenn eller flere gode venner, så har du større sjanse for å lykkes hvis du bygger et sosialt nettverk først. Og da mener jeg et nettverk av mennesker du har noe til felles med.
Synes du dette var en nyttig artikkel som flere bør få glede av? Da bør du dele den med flere 🌺
Deleknappene ligger helt nederst på siden sammen med kommentarfeltet.
Kilder
Sosiale nettverk fremmer helse - ndla.no (Nasjonal digital læringsarena)
Hvordan får du venner i voksen alder - mentalhelse.no